Hopp til innholdet

Allergier og din helse

  Hva er allergier?

  Von Pirquet, en Sveitsisk lege, brukte ordet allergi for første gang tilbake i 1906. Det betyr endret reaksjon. Han beskrev allergiske mennesker som noen som har overdreven respons til noe i deres miljø. Disse miljøallergenene, som praktisk talt er grenseløse i antall, kan føre ditt immunsystem inn i en kamp, og øke den allergiske (eller hypersensitive) responsen. Fakta er at neste alt kan stimulere vår immunsystem til å reagere. Spesifikke matvarer, dyre flass, muggsopp, gjær, og bakterier, så vel som mange kjemikalier, er de mest vanlige allergenene. Immunglobuliner (antistoffer) blir produsert av vårt immunsystem, mot hvert spesifikke allergen som kroppen anser for å være farlig eller potensielt forstyrrende for vår egen metabolisme. Antistoffene setter i gang ganske kraftige inflammasjonsprosesser som en del av sitt forsvar. Allergiske symptomer er resultatet av disse antistoffutløste prosessene. Allergiske reaksjoner til vanlige matvarer slik som melk, hvete, mais, soya, sitrus, tomater og peanøtter kan bli mistolket som en virusinfeksjon eller tilbakevendende “forkjølelser”. Forholdet mellom de mange like symptomene (inkludert tretthet, hodepine, engstelighet, så vel som en kløende og rennende nese og hovne øyne) og allergiene som forårsaker dem, kan forløpe uoppdaget i åres vis. Økt stress, gjentatte infeksjoner og generelt redusert helse, kan bidra til byrden av kroniske allergier. I løpet av år, kan alvorlige tilstander tilknyttet allergi, som f.eks. artritt, mage-tarm problemer, autoimmune sykdommer, eksem og migrene, utvikle seg til kroniske tilstander dersom de triggende allergenene ikke blir oppdaget og fjernet fra kosten.

  Hvorfor utvikles allergier og matintoleranser?

  Ubalansert eller utilstrekkelig kost, mye stress, genetisk disponering, infeksjoner og inflammasjoner, kjemikalier, medisiner, miljøforurensning og andre giftstoffer, er alle mulige bidragsytende faktorer i utviklingen av allergi og intoleranser. Forskning har vist at disse årsaks faktorene kan svekke fordøyelsen så vel som å svekke det beskyttende forsvaret i mage-tarm trakten, så vel som i lungene. Dette gir rom for at allergenene lettere kommer i kontakt med immunsystemet.

  Hvem har allergier?

  Nesten alle kjenner noen som lider av symptomene fra allergi eller intoleranse, inkludert hvesing, rennende nese, irritabel mage, migrene/hodepine, hudutslett, eller en rekke andre vanlige ukomfortable og ofte hemmende problemer. Konservative beregninger anslår rundt 25% av befolkningen har signifikante allergier til enkelte typer mat, kjemikalier eller inhalanter. Den virkelige forekomsten av allergi og intoleranser kan være betydelig høyere dersom vi i tillegg inkluderer de mindre dramatiske symptomene på tidvis engstelighet, ledd smerter, generell tretthet og væskeopphopning.

  Type allergisk reaksjon og deres igangsettere

  Det er to hovedtyper av allergisk reaksjon:
  • TYPE I:
   • Straks reaksjon – IgE antistoff
  • TYPE III:
   • Forsinket reaksjon – IgG/IgA antistoff

  Type I eller straks reaksjoner

  Denne typen allergisk reaksjon, utløst av IgE antistoffer, oppstår typisk umiddelbart etter kontakt med allergenet. Store mengder med IgE antistoffer som reagerer mot spesifikke allergener, kan forårsake alvorlige helseproblemer. Reaksjoner av denne typen kan bl.a. være hevelse i halsen (noe som vanskeliggjør pusting), utslett, oppstøt, mage- og buksmerter, astma, og voldsom diaré.

  Type III eller forsinkede reaksjoner

  Den forsinkede reaksjonen er mye mindre tydelig og derfor mer vanskelig å oppdage. Reaksjonen kan komme fra timer til dager etter kontakt med allergenet. Denne type allergier er ofte omtalt som “skjulte allergier”. Kronisk tretthet, artritt, utslett, eksem, hodepine, væskeopphopning, irritert mage, og mange andre kroniske symptomer er ofte følgene av en uoppdaget og ubehandlet IgG/IgA mediert allergisk reaksjon.

  Hva kan jeg gjøre?

  Den siste eksakte teknologi inne laboratoriumsmedisin er nå tilgjengelig for å måle, fra en liten mengde blod, vårt immunsystems respons på over 125 matvare og inhalant allergener. De aktuelle nivåer av henholdsvis IgA-IgG-IgE antistoffer mot disse individuelle allergenene kan måles svært presist. US BioTek’s allergi/intoleranse test vil enkelt hjelpe deg til å oppdage hva du bør unngå eller hva du kan inkludere i din kost (og ditt miljø), for å redusere allergiske reaksjoner og gi kroppen den tiden den trenger til å hvile og reparere. For å finne ut om du kan ha glede og nytte av en matintoleransetest, kan du kikke på symptomsjekklisten under fanen matintoleranse.
  Translate »